تیاتر یونان از مراسم آئینی این کشور نشأت گرفت و هرگز کاملاً از آن جد ا نشد . خاستگاههای تیاتر یونان مبهم است، اما بنابه گفته ارسطو منشأ شعر غنایی یا د یتیرامب های کهن (dithyramb) است. د یتیرامب ها آوازهایی بود ند که د ر بزرگد اشت د یونیسوس (Dionysus) (یکی از خد ایان طبیعت مرتبط با بهار، حاصلخیری، تجد ید حیات و بالاخص شراب د ر یونان باستان) خواند ه می شد ند . این آوازهای کهن توسط گروه همسرایان خواند ه می شد ند که خود را به شکل بز ـ انسان (مخلوقاتی نیمه انسان و نیمه حیوان) آراسته بود ند . ارسطو می گوید تراژد ی برآمد ه از این د یتیرامب های طنزآلود است. هرچند به نظر می رسد میان این د و (تراژد ی و د یتیرامب های طنزآلود ) شباهتی وجود ند ارد با این حال توضیح قانع کنند ه د یگری نیز برای خاستگاه تراژد ی وجود ند ارد . د ر این آوازها احتمالاً همسرایان با سَرخوان (رهبر گروه همسرایان) به گفتگو می پرد اختند و شاید سَرخوان د ر برخی قسمتهای د استان به جای روایت کرد ن ماجراها، نقش یکی از شخصیتها را بازی می کرد . با چنین تقلید ی است که نخستین نمایش د ر تاریخ آغاز می شود .
گفته می شود ِتس پیس (Thespis)، نمایشنامه نویس قرن ششم قبل از میلاد که هیچ کد ام از نمایشنامه هایش باقی نماند ه است، همسرایان و سرخوان (همان بازیگر اول) را وارد نمایش کرد و احتمالاً اشیل(Aeschylus)، نخستین نمایشنامه نویس بزرگ یونان، د ر قرن بعد بازیگر د وم را وارد نمایش کرد . سوفوکل (Sophocles) د یگر نمایشنامه نویس نامی یونانی سومین بازیگر را اضافه کرد . اما باید د ر نظر د اشت که یک بازیگر می توانست چند ین نقش را بازی کند . بنابراین د ر نمایشهای عهد اشیل، به جز گروه همسرایان و سرخوان تنها د و شخصیت ناطق برروی صحنه حضور د اشتند . هرچند ممکن بود د ر نمایشنامه سه یا چهار شخصیت وجود د اشته باشد . به علاوه بازیگران بد ون د یالوگ نیز بود ند و امکان د اشت یک نمایش د و بازیگر ناطق و یک بازیگر بد ون د یالوگ (یا ساکت) د اشته باشد . سرخوان گاهی اوقات با بازیگران مشغول گفتگو می شد تا به این وسیله بازیگران د ارای د یالوگ برروی صحنه کم نباشند .
گروه همسرایان، توسط اشیل از پنجاه نفر به د وازد ه نفر تقلیل د اد ه شد و سپس توسط سوفوکل به پانزد ه نفر افزایش یافت. گرچه ممکن است حضور گروه همسرایان د ر برخی نمایشها بیهود ه به نظر آید اما این گروه اغلب کارکرد های نمایشی مهم گوناگونی د ارد . به عنوان مثال گاهی اوقات سرخوان د ر نقش یکی از شخصیتهای نمایش ظاهر می شود . همچنین گروه همسرایان اغلب احساسات تماشاگر عاد ی را بیان می کند ، به ویژه هنگامی که آنها قهرمان نمایش را تحسین کرد ه و د ر عین حال نسبت به او احساس ترحم می کنند . به این طریق آنها بین تماشاگر و بازیگر ارتباط برقرار می کنند . گروه همسرایان برای آگاه کرد ن تماشاگر از حواد ث پیشین، اظهارنظر کرد ن د رباره اتفاقات جاری و یا اجرای میان پرد ه های آوازی نیز استفاد ه می شود .
د ر د وران تس پیس، احتمالاً د استان نمایش الزاماً د ر ارتباط با افسانة د یونیسوس نبود ، اما حضور د ر تیاتر هنوز به نوعی به جای آورد ن اعمال مذهبی محسوب می شد و تا مد تها پس از آن د وران نمایش ازتباطش را با زند گی حفظ کرد و تبد یل به چیزی نشد که تنها د ر کتابها بتوان د رباره اش خواند . همان طور که ایور براون (lver Brown) منتقد تیاتر معاصر انگلیس گفته است تاریخ تیاتر یونان حرکتی است از آشوب به آئین و از آئین به متن.
د ر سال ۵۴۴ قبل از میلاد ، توسط حکومت آتن یک جشنوارة تیاتر به صورت رسمی برگزار می شد که طی آن نمایشنامه نویسان برای به د ست آورد ن جوایز با یکد یگر رقابت می کرد ند . د ر آتن، اجرای نمایش و حضور د ر آن به عنوان یک آئین مذهبی روید اد ی هر روزه نبود . این مهم د ر د و روز تعطیل یا د و جشن اتفاق می افتاد . اولی د ر ژانویه یا فوریه بود و جشن د وم د یونیسیای بزرگ د ر مارس یا آوریل که پنج یا شش روز طول می کشید و د ر سه روز پایانی جشن، هر روز یک تراژد ی نویس با سه نمایش تراژد ی و یک نمایش «ساتیر» را به صحنه می برد . این سه نمایشنامه نویس توسط یک د اور که طرح نمایشهای زیاد ی را بررسی می کرد ، از قبل و به د قت انتخاب شد ه بود ند . هزینه اجرای آثار آنها را حکومت آتن و ثروتمند ان پرد اخت می کرد ند . حکومت از کسانی که د ر تامین هزینه ها همکاری د اشتند به طرق مختلف تجلیل می کرد . نمایشنامه نویسان علاوه بر نوشتن نمایشنامه، وظیفه تصنیف موسیقی و نظارت برآماد ه سازی اجرا را برعهد ه د اشتند و گاهی اوقات د ر نمایش نقشی نیز ایفا می کرد ند . از زمان انتخاب این سه نمایشنامه نویس که با هم رقابت د اشتند به هریک جایزه ای اعطا می شد . ارزشمند ترین جایزه یعنی جایزة اول پول و تاج گل بود . گاهی برد ن جایزة سوم افتخاری محسوب نمی شد.
نظرات شما عزیزان:

پاسخ:welcome dear Parwen jan
پاسخ:

پاسخ:welcome dear Parwen jan

.: Weblog Themes By Pichak :.